Hypoparathyreoïdie I Het syndroom van Sheehan

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Hypofyse-hyperactiviteit en het syndroom van Sheehan (postnatale hypofyse-necrose, Hypopltuitarismus en het syndroom van Sheehan) zijn ziekten die afhankelijk zijn van gonadotrofinedeficiëntie, groeihormoon, corticotrofine, thyrotropine, als gevolg van schade aan de hypothalamus of de voorkwab van de hypofyse. Het komt meestal voor bij vrouwen als een complicatie van zwangerschap.

Redenen voor hypofyse insufficiëntie

De meest voorkomende oorzaak van hypofyse insufficiëntie is bloeding uit het reproductieve kanaal van de vrouw tijdens de perinatale periode of tijdens de geboorte zelf. Een hypovolemische shock als gevolg van een bloeding vertraagt de bloedtoevoer in de overwoekerde hypofyse tijdens de zwangerschap. De hypofyse-circulatie ontwikkelt dan stolsels met de volgende necrose. Anatomopathologische veranderingen omvatten vernietiging van het klierdeel van de hypofyse.

Een andere reden kan zijn:
– hypofysetumoren,
– craniopharyngioma – een goedaardig neoplasma dat is afgeleid van de zak van Rathke,
– Chromafobine adenoom van de hypofyse,
– kankeruitzaaiingen,
– infiltratie van histiocyten,
– trombotische laesies in de loop van diabetes,
– verwondingen met een gebroken schedelbasis.

Symptomen van het syndroom van Sheehan

Symptomen van het syndroom van Sheehan komen voor wanneer het merendeel van de hypofyse wordt vernietigd. Deze omvatten:…
– geen postnatale lactatie,
– atrofische veranderingen van de geslachtsorganen,
– verlies van schaamhaar en okselhaar,
– algemene zwakte,
– verlies van energie en levensduur,
– menstruatieatrofie, onvruchtbaarheid,
– vermindering van geslachtsklieren, schildklier en bijnierschors,
– Het haar van het hoofd en de wenkbrauwen zijn gepasseerd,
– De huid wordt bleek, droog en rimpelig,
– de ogen zakken in de ogen.

De tumor van de hypofyse bij mannen veroorzaakt:
– bijzondere waardevermindering of verlies van potentie;
– Geleidelijk verminderde mentale activiteit,
– apathie,
– slaperigheid,
– hoofdpijn,
– verkleining van het gezichtsveld.

Diagnose van insufficiëntie van de voorkwab van de hypofyse

Hypoparathyreoïdie wordt gediagnosticeerd met behulp van hormonale tests (concentratie van hypofysehormonen: GH, PRL, TSH, ACTH, LH en FSH), magnetische resonantie testen (NMR), computertomografie of röntgenonderzoek.

De diagnostische studie vond lage concentraties van gonadotropines en cortisol in het bloed en verminderde uitscheiding van cortisolmetabolieten in de dagelijkse urine. Hypoglykemie en overgevoeligheid voor insuline worden meestal gedetecteerd.

De schildklier is ook verzwakt, de hoeveelheid thyroxine en trijoodthyronine in het bloed neemt af en de opname van de schildklier door jodium neemt af.

Op basis van de afname van de secretie van tropische hormonen (ACTH, TSH, LH, FSH) en de gelijktijdige tekort aan bijnier-, gonadale en schildklierhormonen, wordt hypothyreoïdie van de voorkwab van de hypofyse waargenomen.

Behandeling van hypofyse insufficiëntie

Behandeling van hypofyse insufficiëntie is gebaseerd op systematische toediening van schildklier-, bijnier- en gonadale hormonen. Cortison wordt toegediend aan de patiënt. Na een paar weken worden preparaten van de gedroogde schildklier gebruikt. Om de seksuele functie van mannen te herstellen, worden androgenen toegediend; voor vrouwen wordt een sequentiële behandeling met oestrogenen en gele lichaamsproducten (progestagenen) aanbevolen. In het geval van hypofysetumoren wordt een chirurgische behandeling gebruikt.
Zhaneta Malec

Opmerkingen Hypofyse-hyperactiviteit en het syndroom van Sheehan

Barbra8 | 2009-05-22 20:11

Ik weet niet zeker of ik er ziek van ben, want hoewel ik jarenlang dergelijke symptomen heb gehad, hebben endocrinologen verschillende meningen. Het begon allemaal na de geboorte – de keizersnede. Diagnose en behandeling in ons land door onze onderopgeleide artsen is waarschijnlijk onmogelijk.

Andrzej | 2009-05-31 00:24

Heh, en ik ook, maar het is niet alleen mijn enige angst dat ik werd gediagnosticeerd met het lege sella-syndroom, maar het beste is dat artsen geen idee hebben wat de reden voor deze ziekte was. Geen van de bovengenoemde. Gedurende 10 jaar werd ik behandeld met synthetisch en dierlijk groeihormoon en nu meet ik zelfs meer dan 1,80 mezelf. Hij is kalm.

Marjoleine Nines
Over Marjoleine Nines 492 Artikelen
In het geval van Marjoleine Nines valt meer dan alleen op te letten, maar de twee grootste dingen die je moet weten, zijn dat ze sceptisch en empathisch zijn."" Natuurlijk zijn ze ook vooruitziend, rechtop en gevoelig, maar deze zijn ook in balans door haatgevoelig te zijn . Haar attente aard is echter waar ze zo bekend om is. Vaak zullen mensen erop rekenen en haar tolerantie vooral wanneer ze troost of steun nodig hebben. Niemand is perfect natuurlijk en Marjoleine heeft ook veel minder gunstige eigenschappen. Haar onaangename aard en obsessieve aard veroorzaken veel grieven op vaak persoonlijke niveaus. Gelukkig schittert haar empathie op de meeste dagen helderder.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*