Hyperthyreoïdie Met typische symptomen

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Hyperthyreoïdie treedt op met typische symptomen die een vroege en juiste diagnose mogelijk maken. De kwalen hebben invloed op verschillende organen. Cardiale hartkloppingen, hartritmestoornissen en soms symptomen van hartfalen verschijnen in de bloedsomloop.

Patiënten melden zwakte en snelle spiervermoeidheid en haaruitval. Bovendien is de huid extreem warm, heeft het verhoogde transpiratie en erytheem. Aan de kant van het zenuwstelsel is er prikkelbaarheid, overmatige agitatie, huilen, angst, vaak ook slapeloosheid en moeilijkheden bij het richten van de aandacht.

In de loop van hyperthyreoïdie, verschijnt ook dyspnoe, en van de kant van het spijsverteringsstelsel frequent overgaan van ontlasting, soms diarree, een toename van de eetlust, die als gevolg van het versnelde metabolisme van het lichaam vaker samengaat met gewichtsverlies. Bovendien neemt de frequentie van urineren toe en kan het geslachtsorgaan leiden tot een verminderd libido en menstruatiestoornissen bij vrouwen.

Het klinische onderzoek van de patiënt onthult ook veel meer of minder karakteristieke symptomen van de ziekte, in het bijzonder fijne golftrillingen in de handen, tong of ogen en oogsymptomen. De veranderingen in de huid, het haar en de nagels, evenals in de spieren, het cardiovasculaire systeem en soms het spijsverteringsstelsel, zijn ook zichtbaar voor de arts.

Bovendien is het zogenaamde schildklier-hart syndroom een aandoening die vaak wordt waargenomen bij ouderen en wordt geassocieerd met de aanwezigheid van symptomen alleen vanuit het cardiovasculaire systeem (in het bijzonder atriale fibrillatie-episodes, symptomen van ischemische hartziekte of hartfalen). Dit klinische verloop van de ziekte maakt de diagnose vaak moeilijk.

Diagnose van hyperthyreoïdie

De diagnose van hyperthyreoïdie wordt vaak bepaald door typische klinische symptomen en op de juiste manier verzamelde medische geschiedenis. Laboratoriumtesten bevestigen de diagnose. De diagnosecriteria houden rekening met de aanwezigheid van symptomen gepaard gaande met een verlaging van de concentratie van het TSH-hormoon onder de normlimiet en een toename in het niveau van fT4, en minder vaak alleen in het niveau van het fT3-hormoon.

Uitzonderingen op deze vorm zijn subklinische cultivars van ziekten (geïsoleerde gereduceerde TSH-concentratie) en secundaire cultivars (die op een verhoogd TSH-niveau werken). Klinische eenheden met vergelijkbare symptomen moeten worden overwogen voor differentiatie, b.v. angst, bijnierchromiumtumor of andere ziekten die zich voordoen met gewichtsverlies in een korte tijdsperiode.

Om een geschikte therapie te implementeren, is het noodzakelijk om te bepalen wat de hyperactiviteit veroorzaakt en in welke vorm.

Behandeling van hyperthyreoïdie

Bij de behandeling van hyperthyreoïdie kunnen farmacologische, radioactieve jodium- of chirurgische methoden worden gebruikt (de laatste twee worden radicaal genoemd), afhankelijk van de oorzaak van de hyperactiviteit van de schildklier en de beslissing van de patiënt.

Farmacologische behandeling van hyperthyreoïdie kan de basis van de therapie vormen of zich voorbereiden op een radicale behandeling. Antithyroid-geneesmiddelen (thyrostatica) worden uit de preparaten toegediend, b.v. Thiamazol, propylthiouracyl, dat de vorming van schildklierhormonen remt.

Onder andere stoffen die de concentratie van deze stoffen verminderen, worden jodium-shading-middelen, anorganisch jodium, glucocorticosteroïden, lithiumcarbonaat of perchloraten zelden gebruikt. Aanvullende behandeling vindt plaats door toediening van bètablokkers, b.v. propranolone .

Behandeling met radioactief jodium zal leiden tot onomkeerbare schade aan het schildklierweefsel en chirurgische behandeling moet gebaseerd zijn op de excisie van een deel of de gehele schildklier en moet met name geschikt zijn bij patiënten met een diagnose of een vermoeden van schildklierkanker geassocieerd met hyperthyreoïdie. Relatieve indicaties omvatten aandoeningen waarbij radioactieve jodiumtherapie kan worden toegepast en chirurgische behandeling wordt dan beschouwd als een alternatief.

Marjoleine Nines
Over Marjoleine Nines 492 Artikelen
In het geval van Marjoleine Nines valt meer dan alleen op te letten, maar de twee grootste dingen die je moet weten, zijn dat ze sceptisch en empathisch zijn."" Natuurlijk zijn ze ook vooruitziend, rechtop en gevoelig, maar deze zijn ook in balans door haatgevoelig te zijn . Haar attente aard is echter waar ze zo bekend om is. Vaak zullen mensen erop rekenen en haar tolerantie vooral wanneer ze troost of steun nodig hebben. Niemand is perfect natuurlijk en Marjoleine heeft ook veel minder gunstige eigenschappen. Haar onaangename aard en obsessieve aard veroorzaken veel grieven op vaak persoonlijke niveaus. Gelukkig schittert haar empathie op de meeste dagen helderder.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*