Het biopt met Pick-up Cutout wordt uitgevoerd door

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Het verschijnen van huidlaesies en artritis gaat meestal vooraf aan nefrologische symptomen. Een aantal abnormaliteiten kan optreden bij lupus nefropathie, variërend van veranderingen in urinesediment en kleine proteïnurie tot nefrotisch syndroom (met hypertensie, verminderd volume uitgescheiden urine en oedemen) en volledig nefrotisch syndroom.

Geleidelijk aan wordt glomerulaire filtratie verminderd bij sommige patiënten en ontwikkelen zich nierspoelziekten, gewoonlijk in de vorm van verdere spoelacidose met verhoogde niveaus van kalium in het bloed. Laboratoriumtests laten kenmerken zien van een verstoorde immuunrespons die zich manifesteert door de aanwezigheid van de zogenaamde “bloeddrukmeting”. auto-antilichamen en verminderde concentratie van componenten van het complementsysteem.

De diagnose van lupus nefropathie kan gebaseerd zijn op de klinische symptomen van nierbeschadiging bij patiënten met systemische lupus erythematosus alleen, uiteraard met uitsluiting van andere oorzaken van dergelijke veranderingen in de nieren.

Wanneer er diagnostische twijfels zijn, wanneer de nierfunctie verslechtert of wanneer proteïnurie meer dan 2 gram per dag bedraagt, wordt de biopsie met monstername uitgevoerd. Het histologische onderzoek van het fragment maakt het mogelijk om nauwkeurig de veranderingen te bepalen die zich in de loop van de ziekte in de nieren voltrekken, wat meer is, het helpt om de activiteit en de duur van de ziekte te beoordelen.

Behandeling en prognose van lupus-nefropathie

De therapeutische behandeling van lupus nefropathie hangt af van de ernst van de klinische en laboratoriumsymptomen en, indien nierbiopsie wordt uitgevoerd, van de aard van de morfologische laesies. In milde vormen van de ziekte met lage proteïnurie en normale nierfunctie, hangt de behandeling af van niet-renale lupus-symptomen.

De therapie bestaat uit het omkeren van de veranderingen in de nieren en het elimineren van klinische en laboratoriumsymptomen (inductie van remissie) en vervolgens het handhaven van de goede werking van de nieren (behoud van remissie).

In de eerste stap worden glycosteroïden (intraveneus methylprednisolon) en cyclofosfamide gebruikt. Om de remissie te behouden, wordt een ander glycosteride (prednison) oraal toegediend. Azathioprine en mycofenolaat van mofetil werden gebruikt als cytostatische middelen.

De duur van de behandeling van lupus-nefropathie hangt af van de aard van de ziekte, kan tot 5 jaar duren en dit is geen garantie voor genezing, omdat exacerbaties en terugvallen kunnen optreden. In meer ernstige gevallen is alleen niervervangende therapie mogelijk – alleen dialyse kan de nierfunctie vervangen; bij dergelijke patiënten wordt niertransplantatie ook aanbevolen.

Prognose van lupus nefropathie

Prognose van lupus-nefropathie is succesvol. De meerderheid van de patiënten overleeft 10 jaar zonder de ontwikkeling van terminaal nierfalen. In de loop van de ziekte kunnen de veranderingen evolueren naar meer ernstige morfologische vormen, maar ook onder invloed van de behandeling vinden de veranderingen plaats met de vorming van zachtere histologische typen.

De indicatoren voor activiteit van de lupus nefropathie zijn m. onder andere vezelachtige necrose, cellulaire desintegratie, aanwezigheid van halve manen en interstitiële infiltraties, optreden van retrograde laesies (emailleren, fibrose, atrofie). Prognose is ook afhankelijk van de aanwezigheid en de ernst van niet-nierletsels en complicaties die optreden tijdens de lupus zelf en als gevolg van de behandeling.

Marjoleine Nines
Over Marjoleine Nines 492 Artikelen
In het geval van Marjoleine Nines valt meer dan alleen op te letten, maar de twee grootste dingen die je moet weten, zijn dat ze sceptisch en empathisch zijn."" Natuurlijk zijn ze ook vooruitziend, rechtop en gevoelig, maar deze zijn ook in balans door haatgevoelig te zijn . Haar attente aard is echter waar ze zo bekend om is. Vaak zullen mensen erop rekenen en haar tolerantie vooral wanneer ze troost of steun nodig hebben. Niemand is perfect natuurlijk en Marjoleine heeft ook veel minder gunstige eigenschappen. Haar onaangename aard en obsessieve aard veroorzaken veel grieven op vaak persoonlijke niveaus. Gelukkig schittert haar empathie op de meeste dagen helderder.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*