Acute pericarditis

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Acute pericarditis (Latijn) Pericarditis Acuta) is een ontstekingsproces dat de pericardiale zak treft. Ontstekingsveranderingen kunnen viscerale en / of pericardiale wandlobben omvatten met kenmerkende pericardiale vezelafzetting of exudaatvorming. Pericarditis gaat vaak gepaard met endocarditis.

Symptomen met acute pericarditis zijn pijn op de borst, dyspnoe en algemene symptomen die verband houden met het pericarditis-proces of de onderliggende ziekte.

hartzakje

Een nederzetting (de zogenaamde “nederzetting”) is een afzetting van pericardiale zak) is een serummembraan dat een soort zak is die het hart omringt. Het bestaat uit twee lagen – bladeren :.
– visceraal blad (epicardium) – dekt rechtstreeks de hartspier,
– muurkwab – sluit de holte van het hartzakje.

De ruimte die de twee bladeren scheidt, is gevuld met een kleine hoeveelheid serumvloeistof, die wederzijdse wrijving tussen de bladeren voorkomt terwijl het hart werkt.

Fysiologisch beschermt het pericardium de hartspier, zorgt ervoor dat het glijdt en voorkomt overmatige hartuitrekking tijdens het werk.

Klinische vormen van acute pericarditis

Tuberculeuze pericarditis (Latijn) Pericarditis Tubefculosa).
Het komt voor in de loop van tuberculose en gaat gepaard met specifieke veranderingen in de longen. Het wordt gekenmerkt door hoge uitscheiding en langdurige koorts. De diagnose is gebaseerd op een bacteriologisch onderzoek van het exsudaat. Vroege diagnose speelt een belangrijke rol bij het starten van de juiste therapie.

Acute idiopathische pericarditis (lat. Pericarditis acuta benigna idiopathica).
Het is een vorm van pericarditis in serumvezel met een onbekende etiologie. Het verband met eerdere virale infecties lijkt belangrijk (bijvoorbeeld de ziekte van de lever of de lever). Dit kan worden veroorzaakt door een infectie (bijvoorbeeld Coxsackie-virus, infectieuze mononucleosis) of een infectie van de bovenste luchtwegen. In de loop van de ziekte zijn hoge exudatiesnelheden zeldzaam, maar er kunnen zich problemen met de bloedsomloop en aanscherping van de pericarditis voordoen.

Oorzaken van pericarditis

Acute pericarditis is de meest voorkomende oorzaak van de ziekte:
– bacterieel,
– virale,
– reuma,
– Tuberculose.

Pericarditis kan ook optreden in de loop van een hartinfarct, uremie, collagenose en na thoracotomie.

Symptomen van acute pericarditis

Het eerste symptoom van acute pericarditis is plotselinge pijn in het gebied van het borstbeen dat uitstraalt naar de schouders en nek en de linkerschouder naar het periac-gat. Pijn wordt verergerd door ademhaling en de beweging van de borstkas.

Andere algemene symptomen van pericarditis zijn de volgende:
– kortademigheid (bij pericarditis met exsudaat),
– Zwakheid,
– zweet,
– koorts,
– rillingen,
– pericardiale wrijving (hoorbaar aan de linkerrand van het sternum of de longslagader).

Pericardiale wrijving kan duiden op droge pericarditis (sicca) en exsudatieve vorm van ontsteking.

Bij droge pericarditis treden fibrotische laesies op. Bij pericarditis met exsudaat wordt het hart meedogenloos onderdrukt, omdat de opgehoopte vloeistof tegen de hartspier drukt en de werking ervan belemmert. Vanwege de verminderde mechanische eigenschappen van de rechterventrikelwand ten opzichte van de linker hartkamer als gevolg van hartonderdrukking, worden diastole en bloedvulling belemmerd, voornamelijk in de rechter hartkamer. Dit leidt tot een driehoekige hartfiguur. En als vloeistof of bloed plotseling opkomt, kunnen er circulatiestoornissen en hartstolsels ontstaan.

Diagnose van acute pericarditis

De diagnose van acute pericarditis is gebaseerd op symptomen van exsudaat in de pericardiale zak of door te luisteren naar pericardiale wrijving.

In auscultatieonderzoeken wordt acute pericarditis gedetecteerd:
– pericardiale wrijving (hoorbaar aan de linkerrand van het sternum of de longslagader),
– een onzichtbare apex-impact,
– verzwakking van hartgeluiden,
– bronchiaal geruis en kleine vernauwingen (Guarta-symptoom),
– het verschijnen van een extra pericardtint,
– bizar pulskarakter van de pols (paradoxus),
– mogelijk atriumfibrilleren en fladderen.

De volgende symptomen van acute pericarditis worden waargenomen in diagnostische tests:
– een radiologisch onderzoek wijst op een toename van de hartslag als gevolg van de aanwezigheid van vocht in de pericardiale zak;
– de ECG-test concludeert dat het ST-segment verhoogd is, het T-segment negatief is en de QRS-eenheid een lage amplitude heeft.

Behandeling van acute pericarditis

De behandeling van pericarditis is voornamelijk farmacologisch en afhankelijk van de klinische vorm. In de beginfase wordt de therapie in een ziekenhuis uitgevoerd. In het geval van tuberculose pericarditis, is de behandeling gebaseerd op het toedienen van tuberculostaten. Salicylaten worden gebruikt bij acute idiopathische pericarditis en bij ernstige pijn worden glucocorticosteroïden gebruikt om de patiënt te verlichten.

Hydropathische behandeling maakt gebruik van warme kompressen voor de hart- en koude kompressen voor de handen en benen.

In het geval van grote afscheidingen is katheterisatie noodzakelijk.
Zhaneta Malec

Opmerkingen Acute pericarditis

asd | 2009-11-11 12:53

Ga naar de dokter, je zult het ontdekken. Er zijn geen grappen met de ziekte.

Marjoleine Nines
Over Marjoleine Nines 492 Artikelen
In het geval van Marjoleine Nines valt meer dan alleen op te letten, maar de twee grootste dingen die je moet weten, zijn dat ze sceptisch en empathisch zijn."" Natuurlijk zijn ze ook vooruitziend, rechtop en gevoelig, maar deze zijn ook in balans door haatgevoelig te zijn . Haar attente aard is echter waar ze zo bekend om is. Vaak zullen mensen erop rekenen en haar tolerantie vooral wanneer ze troost of steun nodig hebben. Niemand is perfect natuurlijk en Marjoleine heeft ook veel minder gunstige eigenschappen. Haar onaangename aard en obsessieve aard veroorzaken veel grieven op vaak persoonlijke niveaus. Gelukkig schittert haar empathie op de meeste dagen helderder.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*